Šta je vitamin D?

Vitamin D je vitamin koji je rastvorljiv u mastima i može se pronaći u nekoliko prirodnih namirnica i u suncu, a oni koji ne preferiraju namirnice bogate vitaminom D i sunčanje se mogu okrenuti dijetetskim suplementima. UV zraci zapravo su ti koji su zaslužni za kreiranje vitamina D jer kada padnu na kožu, oni zapravo pokreću sintezu ovog vitamina u našem telu. Zbog toga je zdravo izlagati se suncu, ali nikada preterano zbog štetnih uticaja UV zraka o čijem smo efektu već pisali kao i o tome kako da se zaštite od njih.


Dobri izvori vitamina D u hrani su: morska riba, riblje ulje, pečurke, žumance, buter kao i razne vrste žitarica. Ovaj vitamin jako je bitan za zdravlje kostiju i zuba, kao i za dobar rad mišića i nervnog tkiva. Takođe, jako je važan zbog kalcijuma i fosfora, jer podstiče resorpciju ovih minerala iz creva i omogućava njihovo deponovanje u kostima.

Vitamin D – čemu služi i koji su benefiti?

Vitamin D je jako bitan vitamin u organizmu zbog održavanja nivoa kalcijuma. On pomaže telu da apsorbuje kalcijum iz hrane čime podstiče jačanje kostiju. Bez dovoljno vitamina D, kosti mogu postati tanje, krte i meke, što dalje vodi ka većem riziku od preloma i bolesti kostiju kao što su osteoporoza i osteomalacija.


Kada govorimo o imunitetu, vitamin D tu takođe igra jako bitno ulogu, obzirom da njegov optimalan unos/proizvodnja itekako utiče na jačanje imuniteta i pozitivno utiče na nervi sistem. Još jedan od benefita je regulacija šećera u krvi, stoga može biti od pomoći i dijabetičarima.

Pored ova 2 benefita jako je bitno napomenuti 2 dodatne benefita vitamina D, a to su:

  • Pomaže pri razvoju pluća i kardiovaskularnog sistema
  • Igra ključnu ulogu u borbi sa gojaznošću
  • Vitamin D za bebe

Često čujemo kako je majčino mleko kompletna hrana i sadrži sve što bebi treba. Međutim, istraživanja su pokazala da je majčino mleko često u nedostatku vitamina D. Lekari preporučuju da se još od prvog dana života krene sa unosom vitamina D u kapima jer bebe od majčinog mleka dobijaju minimalnu količinu, ako i ikakvu, vitamina D.

Da li je moguće da majka tokom dojenja uzima vitamin D? Da li to povećava nivo vitamina D u mleku?

Studije kažu da majke slobodno mogu da koriste suplemente i unose oko 6400 IU/dnevno čime bi mogle da pokriju i potrebe svoje bebe za vitaminom D. U ovoj situaciji jako je bitno da se konsultujute sa svojim pedijatrom i razmotrite da li je ovo dobra opcija za vas.


Kako nadoknaditi vitamin D?

Pre svega jako je bitno da uočite da ste u nedostatku vitamina D. Neki od simtpoma nedostatka ovog vitamina su:

  • Oslabljen imunitet
  • Bol u kostima
  • Umor i slabost
  • Promene raspoloženja
  • Anksioznost
  • Gubitak kose
  • Gojaznost

Ukoliko na osnovu ovih simptoma sa svojim lekarom utvrdite da se radi o manjku vitamina D, naredne metode mogu da Vam pomognu da povećate nivo vitamina D u organizmu:

Minimum 20 minuta izlaganja sunčenovoj svetlosti na dnevnom nivou. Ovo možete spojiti sa nekom laganom dnevnom šetnjom ili vežbom

U svoju dijetu uvrstite namirnice bogate vitaminom D koje smo napomenuli u delu teksta iznad

U slučaju da i pored ovih mera i dalje imate manjak vitamina D u organizmu, možete se okrenuti dijetetskim suplementima. Preporučuje se da ovo uradite u dogovoru sa vašim izabranim lekarom ili farmaceutom

Mazanje krema za sunčanje u određenoj meri blokira sunčeve zrake da prodru do vaše kože i pokrenu sintezu vitamina D u vašem organizmu. Zato se preporučuje da (samo ako ste u manjku sa vitaminom D) prvih par minuta sunčanja izložite suncu bez kreme a zatim aplicirate i kremu radi zaštite.


Vaša Esensa!