Dok se pakujemo razmišljamo koji kupaći da ponesemo, koja knjiga ili časopis su nam potrebni za razonodu i lepe trenutke na odmoru, ali i šta je to što bi nam moglo zatrebati u putnoj apoteci, za „ne daj Bože“. Na šta se zapravo misli kad kažemo putna apoteka razgovaramo sa farmaceutom Milicom Nestorović, koja sa nama deli svoje dugogodišnje iskustvo rada u apoteci i ispraćanja mnogih porodica na godišnje odmore.

Koji je minimun stvari koje jedna letnja apoteka treba da sadrži?

Kada razmišljamo o letnjoj apoteci, pokušavamo da predvidimo sve nevolje koje nas mogu zadesiti na odmoru. Koristimo kako lično, tako i iskustva zdravstvenih radnika, trudeći se da idemo korak ispred nevolja. Neke izazove nosi sama destinacija na koju smo se uputili (podneblje sa drugačijom hranom, kvalitetom vode za piće, insektima), drugi su karakteristični za našu porodicu i nas same, a treća grupa izazova su oni nepredvidljivi.

Ipak, postoje neke stvari bez kojih ne bi trebalo kretati na put. Tu pre svega mislimo na antipiretike – lekove za snižavanje temperature u adekvatnom obliku i dozi, zatim  antihistaminike – lekove protiv alergija, probiotike, ali i na našu redovnu terapiju, ukoliko postoji. Kada je redovna terapija u pitanju, potrebno je povesti računa da li je imamo u dovoljnoj količini, i da li ista zahteva posebne uslove čuvanja (temperatura, zaštita od svetlosti i sl.)

Šta nam je neophodno kada su u pitanju povrede i prva pomoć?

Ovo je svakako nešto što želimo izbeci na godišnjem odmoru, ali ukoliko do istih ipak dođe, u putnoj apoteci bi se trebalo naći preparat na bazi alkohola ili hidrogena kojima ćete povredu dezinfikovati, samim tim sprečiti razvoj infekcije, i ukoliko je potrebno nakon toga potražiti pomoć lekara. Ove proizvode možete svakako koristiti i svakodnevno u cilju dezinfekcije i isprečavanja prenosa infekcija različitog tipa, pa i toliko pominjanog virusa, Covida -19.

Često su prva pomisa kada razmišljamo o odlasku u drugu zemlju (pogotovo ako je u pitanju egzotično podneblje) mogući problemi sa digestivnim traktom poput mučnine, dijareje, povraćanja…Kako se za ovo možemo pripremiti?

Kao što sam već pomenula, probiotik je obavezni sastojak svih putnih apoteka. Poželjno ih je primenjivati par dana pre puta ukoliko isti planiramo na neko drugo podneblje, obzirom da hrana i voda koje su drugačije od naših, čak i kada su potpuno ispravne, mogu izazvati probleme sa stomakom. Da bi bili efikasni, probiotici moraju sadržati dovoljan broj živih bakterija koje ostaju viabilne tokom roka trajanja proizvoda i u dovoljnim količinama mogu preživeti prolazak kroz gastrointestinalni trakt. Ukoliko na putovanje idemo porodično, zgodno je kod sebe imati probiotik koji mogu da koriste svi članovi porodice.


Problemi se mogu javiti već pri samom početku puta, tokom vožnje. U pitanju su mučnina i povraćanje. Šta nam u ovim situacijama savetujete?

Postoji grupa antihistaminika koja utiče na centar za ravnotežu i pokazala se efikasnom u tretmanu bolesti vožnje. Neophodno je njihovo kozumiranje pola sata pre početka puta i ponovno doziranje na dužim putovanjima. Ukoliko do povraćanja ipak dođe, potrebno je kod sebe imati neki od elektrolita koji imaju optimalni odnos glukoze i minerala i koji su bezbedni za primenu kod odojčadi, dece ali i odraslih. Konzumiraju se što češće u što manjim porcijama.

I insekti mogu da budu veliki problem u letnjim mesecima. Kako se od njih štitimo? Šta ukoliko dođe do uboda krpelja? Šta nakon uboda insekta?

U ovome nam mnogo mogu pomoći repelenti – proizvodi koji odbijaju insekte i smanjuju mogućnost njihovog ugriza, a samim tim i rizik od prenosa mnogih zaraznih oboljenja. Zbog toga je od izuzetnog značaja da, prilikom kupovine repelenata, izaberemo proizvode koji deluju dugo i štite od više vrsta insekata, a koji ujedno neće naneti štetu našem organizmu ili našoj okolini.


Ukoliko do ujeda insekta ipak dođe, a skloni ste reakcijama alergijskog tipa, zgodno je kod sebe imati neki antihistaminik ili kremu na biljnoj bazi koja umiruje kožu i sprečava burnu reakciju. Ako su reakcije vašeg organizma ozbiljnije, burnije ili vas je ujeo krpelj, najbolje bi bilo potražiti pomoć lekara.

Temperatura ili akutni bol mogu nas iznenaditi za vreme godišnjeg odmora. Kako biti spreman i za ovakve situacije?

Moj savet u ovakvim situacijama je primena analgetika i antipiretika. Pri izboru preparata potrebno je voditi računa o jačini samog preparata i dostupnim oblicima. Možda bi najpametnije bilo koristiti one proverene i efikasne. Tako je prva preporuka za snižavanje temperature paracetamol, ali iskustva pokazuju da kod mnoge dece on ne može da obori temperaturu koja prelazi 38,5 te se brufen smatra lekom izbora u ovakvim slučajevima.

Da li je letnja apoteka ista za žene i muškarce?

Nije, iz razloga što je ženska intima osetljivije područje, podložnije infekcijama. Kako spas od vrućina često nalazimo na kupalištima moramo imati u vidu da su to istovremeno i mesta najvećeg rizika za razvoj genitalnih infekcija. Zato je važno zaštititi se i posvetiti posebnu pažnju intimnoj higijeni. Na sreću, postoje preparati koji se koriste preventivno, u cilju sprečavanja infekcija, ili kao pomoć ako do njih ipak dođe. Mogu da sadrže prirodne supstance sa antimikrobnim delovanjem. Ulje čajevca,na primer, pored antimikrobnog, pokazuje i protivupalno dejstvo, doprinosi očuvanju prirodne vaginalne flore i kiselosti sluzokože, štiti od razvoja bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Postoji čitava jedna paleta Intim gelova i farmaceut vam može pomoći u odabiru prave kombinacije, u skladu sa vašim navikama ali i pređašnjim iskustvima.


Ukoliko lekove/druge preparate kupujemo u inostranstvu, kako da znamo da li će slični lek biti kompatabilan sa onim na šta smo već navikli? Koji je vaš savet?

Moj lično iskustvo je, da iako se radi o lekovima sa istim aktivnim supstancama, pomoćne materije u nekom leku ili preparatu i te kako mogu imati efekta na njegovu delotvornost. Zbog toga bih vam savetovala da ukoliko imate hroničnu terapiju, obezbedite dovoljne količine iste i ne rizikujete sa paralelama.

Da li imate još neki, dodatni savet?

Dodatni, ali ujedno i najbitniji naš savet je da se naoružate pozitivnim mislima i uživate u zaluženim odmorima.

Vaša Esensa!