Svi koji se bave sportom, znaju koliko je potrebno prolivenog znoja da bi imali zategnuto telo na kome se vide tragovi vežbanja. Ključ uspeha svakako leži u redovnim fizičkim aktivnostima, ali nekada to nije dovoljno za postizanje maksimalnih rezultata. Da bi profitirali od svakog treninga, organizmu je potrebna pomoć u vidu sagorevača masti, kako bi se ubrzao proces topljenja masnih naslaga a mesto ustupilo lepo oblikovanim mišićima. Među profesionalnim sportistima je veoma popularna upotreba L-karnitina, ali zbog njegovih višestrukih benefita na zdravlje, često ga koriste i rekreativci, kao i osobe koje jednostavno žele da skinu višak kilograma.

Šta je L-karnitin?

Otkada je otkriven, smatra se za jednom od najefikasnijih aminokiselina za poboljšanje izdržljivosti, sagorevanje masti i ubrzanje oporavka od napornih treninga. Njegova primarna funkcija je da transportuje masne kiseline iz hrane u mitohondrije (ćelijske organele), gde se one pretvaraju u energiju koja se odmah može iskoristiti. Na taj način, utiće na proces oksidacije masnih kiselina i dobijanje energije u vidu ATP-a (adenozin trifosfata), koji daje neophodnu energiju organizmu, a naročito srcu i skeletnim mišićima. Korišćenjem telesnih masti kao izvora energije, L-karnitin poboljšava sportske performanse, i pomaže proces gubitka kilograma, podstičući rast mišića i gubitak masti tokom vežbanja.


L-karnitin se preporučuje:

  • Profesionalnim sportistima radi poboljšanja izdržljivosti i ubrzanja oporavka organizma nakon treninga
  • Rekreativnim sportistima radi poboljšanja kondicije i ubrzanja sagorevanja masti
  • Osobama koje žele da smršaju, L-carnitine  smanjuje masne naslage, a štiti mišiće, tako što ih snabdeva energijom koja potiče iz masti
  • Osobama sa oslabljenim srčanim mišićem

Kako uzimati L-karnitin?

Najbolje je da L-karnitin uzimate isključivo pre treninga, najbolje 30 minuta pre treninga. Zbog boljih rezultata, najbolje je da u trening uključite i kardio trening. Kada govorimo o doziranju Što se tiče doza, 1 kapsula (500mg) 20 do 30 minuta pre treninga i još 1 neposredno pre samog treninga za sportiste i rekreativce.

Ukoliko se uzima kao pomoć kod mršavljenja, uzima se 1 kapsula 60 do 90 minuta posle jela. Nakon mesec dana korišćenja preporučuje se pauza.


Kako L-karnitin deluje?

L-karnitin učestvuje u prenosu masnih kiselina, kroz lipidnu fazu membrana mitohondrija gde se odigrava njihova beta oksidacija i oslobadanje energije. Na taj nacin, L-karnitin ima bitan uticaj na proces oksidacije masnih kiselina i dobijanje energije u vidu ATP-a (adenozin trifosfata), koji daje neophodnu energiju organizmu, a naročito skeletnim mišićima i miokardu. U slučaju deficita L-karnitina u organizmu, masti se ne iskorišćavaju za stvaranje energije, nego se pojacano taloze u vidu potkoznog masnog tkiva. Pored povecanja masnih naslaga, nedostatak L-karnitina, izaziva umor.

Tokom sportskih aktivnosti L-karnitin povecava energetski nivo i prag izdrzljivosti organizma i pomaze mu da prebrodi trening. Tela se oslanja vise na masti za dobijanje energije, tako stedi glikogen i to zajedno sa redukcijom skupljanja mlečne kiseline u mišićima, produžava i povećava kapacitet vežbanja pre pojave zamora

L-karnitin stimuliše regenerativne procese u obolelom miokardu. Poboljšava tonus srčanog mišića i funkciju srca, stimuliše njegovo snabdevanje energijom i poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.

L-karnitin stimuliše sekretornu funkciju pankreasa i pokazuje pozitivan uticaj na spermatogenezu i pokretljivost spermatozoida.

Vaša Esensa!