Insulinska rezistencija: stanje koje možete kontrolisati!
Šta je insulin?
Insulin je hormon koji proizvodi
pankreas i koji pomaže glukozi da iz krvi da uđe u ćelije, gde se koristi kao glavni
izvor energije. Glukozu unosimo putem hrane (najviše unošenjem pirinča, krompira, hleba, mleka,
žitarica i voća) a sintetiše je i
naša jetra kada je to potrebno, kao što je slučaj tokom posta. Kada nivo
glukoze u krvi, takođe nazvan šećer u krvi, poraste nakon obroka, pankreas
oslobađa insulin u krv. Insulin zatim snižava nivo glukoze u krvi kako bi je
održao u normalnom opsegu. Još jedna funkcija ovog važnog hormona koji se
sintetiše u pankreasnim
beta-ćelijama je to što podstiče jetru da pretvara višak glukoze u glikogen za
skladištenje i inhibira proizvodnju nove glukoze.
Šta
je insulinska rezistencija?
Insulinska
rezistencija se javlja kada telo proizvodi insulin, ali njegovi uobičajeni
efekti na regulaciju glukoze su narušeni. Naime, ćelije u mišićima, masnom tkivu i jetri se ne
odazivaju dobro na insulin i ne mogu lako apsorbovati glukozu iz krvi. Kao
posledica toga, pankreas proizvodi više insulina kako bi pomogao glukozi da uđe
u ćelije. Sve dok pankreas može da proizvodi dovoljno insulina da nadoknadi
slab odgovor ćelija na insulin, nivo glukoze u krvi će ostati u zdravom opsegu.
Međutim,
ukoliko pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili su ćelije rezistentne na
njega, glukoza ostaje u krvotoku umesto
da ulazi u ćelije. Kao posledica ovoga, tokom vremena može doći do razvijanja dijabetesa
tipa 2.
Insulinska rezistencija – simptomi i faktori
rizika
Insulinska
rezistencija najčešće ne daje nikakve simptome, posebno u početnom stadijumu,
pa se uglavnom otkriva prilikom sistematskog pregleda ili rutinske provere
šećera u krvi.
Ukoliko se
ishrana i stil života ne prilagode ovom stanju, nakon nekog vremena može doći
da razvijanja hiperglikemije (povišenog šećera u krvi) i simptoma kao što su:
·
umor, izražen osećaj pospanosti
nakon obroka
·
prekomerna žeđ, povećan osećaj gladi
·
učestalo mokrenje
·
suve, tamne mrlje kože na pazuhu, preponama ili zadnjem delu vrata
(acanthosis nigricans)
·
oznake na koži (male izrasline na koži)
·
zamagljen vid
·
neredovan menstrualni ciklus
Osobe sa genetskom predispozicijom ili nezdravim životnim stilom imaju veći rizik od razvijanja insulinske rezistencije i predijabetesnog stanja. Faktori rizika uključuju:
- prekomerna težina ili gojaznost (visok BMI)
- osobe preko 45 godina
- fizički neaktivne ososbe
- zdravstvena stanja poput visokog krvnog pritiska i visokog nivoa
- istorija gestacijskog dijabetesa
- istorija srčanih oboljenja ili srčanog udara
- sindrom policističnih jajnika, takozvani PCOS
Insulinska rezistencija – koji test uraditi?
Postoji nekoliko
testova na osnovu kojih se može dijagnostikovati insulinska rezistencija:
·
Osnovni test (HOMA indeks , koncentracije glukoze i insulina
u krvi)
·
OGTT test (procena odgovora organizma na oralno unetu glukozu
u vidu vodenog rastvora)
·
HbA1c test (merenje tromesečnog šećera u krvi)
Insulinska rezistencija i ishrana
Kada imate insulinsku rezistenciju, važno je pridržavati se
zdrave ishrane kako biste kontrolisali nivo šećera u krvi. Evo nekoliko
namirnica koje treba izbegavati ili ograničiti u ishrani:
·
Rafinisani
šećer: Izbegavajte gazirane napitke, slatkiše, kolače, kekse, med i
druge proizvode koji sadrže visok nivo rafinisanog šećera. Visok unos šećera
može izazvati brze skokove i padove nivoa šećera u krvi.
·
Rafinisani
ugljeni hidrati: Smanjite unos belog hleba, testenina,
belog pirinča i drugih rafinisanih ugljenih hidrata. Oni se brzo razgrađuju u
organizmu i mogu dovesti do naglog skoka nivoa šećera u krvi.
·
Zasićene masti: Ograničite unos
hrane bogate zasićenim mastima, kao što su masno meso, punomasni mlečni
proizvodi i pržena hrana. Zasićene masti mogu povećati rizik od srčanih
bolesti.
·
Trans-masti: Izbegavajte
trans-masti koje se nalaze u brzoj hrani, grickalicama i pekarskim proizvodima.
One takođe mogu povećati rizik od srčanih bolesti.
·
Brza hrana: Smanjite unos
hrane koja je visokokalorična, ali nema puno hranljivih vrednosti, kao što su
brza hrana i grickalice.
·
Preveliki unos
soli: Ograničite unos soli na jedan prstohvat po obroku.
Izbegavajte suhomesnate proizvode i konzerviranu hranu jer imaju visok sadržaj
natrijuma.
Umesto toga, fokusirajte se na zdrave namirnice koje pomažu u
održavanju stabilnih nivoa šećera u krvi:
·
Voće i povrće: Jedite
raznoliko voće i povrće, posebno ono sa niskim glikemijskim indeksom, kao što
su boranija, brokoli, spanać, bobičasto voće, i jabuke.
·
Integralne
žitarice: Birajte integralne žitarice, kao što su smeđi pirinač,
integralni hleb, ovas i kinoja, umesto rafinisanih.
·
Nemasni
proteini: Uključite nemasne izvore proteina, kao što su piletina bez
kože, riba, mahunarke, orašasti plodovi i mlečni proizvodi sa smanjenim
sadržajem masti.
·
Zdrave masti:
Koristite zdrave masti, kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi.
·
Redovni obroci: Jedite manje,
ali češće obroke kako biste održali stabilne nivoe šećera u krvi. Nemojte
žuriti i dobro sažvaćite hranu.
· Dovoljno tečnosti: Unosite oko 2L tečnosti tokom dana.
Pre nego što promenite svoju ishranu, preporučljivo je da se
posavetujete sa lekarom ili nutricionistom kako biste razvili personalizovan
plan ishrane koji odgovara vašim potrebama i ciljevima za upravljanje
insulinskom rezistencijom.
Dodatni saveti u borbi protiv insulinske rezistencije
Redovno vežbanje
Dovoljno sna
Suplementacija
Mio-inozitol je jedinjenje koje ima
ulogu u različitim metaboličkim procesima i reguliše mnoge hormone, uključujući
insulin, TSH i FSH. Rezultati istraživanja su pokazali da mioinozitol:
·
Poboljšava
osetljivost na insulin: Neka istraživanja sugerišu da
mioinozitol može poboljšati osetljivost na insulin kod osoba sa insulinskom
rezistencijom. To znači da će vaše ćelije bolje reagovati na insulin, što će
doprineti normalnoj regulaciji nivoa šećera u krvi.
·
Smanjuje rizik od
dijabetesa tipa 2: Mio-inozitol se takođe
istražuje zbog svoje sposobnosti da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
kod osoba sa insulinskom rezistencijom.
·
Utiče na hormonalnu
ravnotežu: Mio-inozitol može pozitivno uticati na
ravnotežu hormona u telu, posebno kod žena sa sindromom policističnih jajnika
(PCOS), što je često povezano sa insulinskom rezistencijom.
Omega-3 masne
kiseline koje se često nalaze u ribi i ribljem
ulju, mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju osetljivosti na insulin.
Probiotici: Zdravlje creva igra
ulogu u metabolizmu šećera, pa uzimanje probiotika može imati koristi.
Probiotici podržavaju ravnotežu crevne mikroflore.
SENSOVUL je prašak za
pripremu oralnog rastvora namenjen za primenu kod žena sa insulinskom rezistencijom, sindromom
policističnih jajnika (PCOS), gestacijskim dijabetesom, hormonskim disbalansom,
poremećajima ovulacije i reproduktivne sposobnosti.
Sadrži čak 2000mg mio-inozitola po kesici,
folnu kiselinu u obliku folata, cink, L-arginin i vitamin B12. Zahvaljujući
svojim efektima, mio-inozitol povećava osetljivost na insulin, smanjuje nivo
muških polnih hormona i utiče na regulisanje menstrualnog ciklusa i ovulacije.
Suplementacija mio-inozitolom doprinosi postizanju fizioloških vrednosti
serumskih lipida, kao i krvnog pritiska. U mnogim studijama je pokazano da je
kod žena sa sindromom policističnih jajnika mio-inozitol bio efikasan u pogledu
normalizacije funkcije jajnika i poboljšanja kvaliteta jajnih ćelija.
Sensovul prašak formulisan bez sećera i sa prijatnim ukusom kajsije, obezbediće vam potreban dnevni unos mio-inozitola i vitamina i minerala koji su ključni u borbi protiv insulinske rezistencije. Preuzimite kontrolu nad svojim zdravljem i uživajte u kvalitetnijem načinu života!
Vaša Esensa!
Ostavite komentar