Kako prepoznati simptome upale uha?

Primarni znakovi su svrab i peckanje u uhu, a kasnije se javlja bol koja se pojačava usled pritiska na uho, otvaranjem usta ili zvakanjem. Neretko, tegobe prati i slabiji sluh, kao i sekret iz uha. Do naglog zapaljenja srednjeg uha obično dolazi jednostrano, putem skupljanja prljavštvine i sekreta u šupljini uha,koji u kasnijoj fazi nolesti prelazi u gnojni sadržaj. U većini slučajeva, akutna upala srednjeg uha se javlja kod male dece u prve dve godine života, zato što ovo zapaljenje nastaje širenjem infekcije kroz Eustahijevu tubu koja je u stvari spona između srednjeg uha i gornjeg sprata ždrela. Kod male dece Eustahijeva tuba je kratka,horizontalno postavljena i mlitave hrskavice,do sedme godine starosti, zbog toga je mogućnost širenja ove infekcije kod dece veća, nego kod odraslih osoba, a time se kod njih ova infekcija češće i javlja.

Lečenje često podrazumeva upotrebu antimikrobne terapije, ali ključ leži u preventivi. Adekvatna higijena ušiju je veoma važna jer sprečava nagomilavanje cerumena i razvoj mikroorganizama.


Upala uha na moru

Plivačko uho ili otitis externa je infekcija spoljašnjeg ušnog kanala. Najčešće je uzrokovana vodom u uhu zaostalom nakon plivanja ili ronjenja. Zadržana voda u uhu zapravo oštećuje kožnu barijeru spoljašnjeg ušnog kanala, te bakterije lako prodiru i nesmetano se razmnožavaju, što dovodi do pojave prvih simptoma „plivačkog uha“ – svraba, crvenila i bola. Takođe, suva koža ili ekcem, ćesto korišćenje slušalica ili slušnih aparata predstavljaju faktore koji mogu povećati rizik od nastanka infekcije.


Kako preventirati nastanak upale spoljašnjeg uha?

Važno je, za početak, da izbegavamo čišćenje ušiju pamučnim štapićima, kako ne bi oštetili kožu spoljašnjeg slušnog kanala i stvorili mogućnost za prodor bakterija i gljivica. Najjednostavnije je da uši nakon svakog kupanja osušimo mekim peškirom ili zabacimo glavu na stranu, kako bismo odstranili zaostalu vodu. Dodatno, savjetujemo upotrebu preparata koji oblažu kožu spoljašnjeg slušnog kanala i pomažu proces samočišćenja, a pritom ne remete prirodne zaštitne mehanizme uha.

U te svrhe, posebno su formulisani Oto Perfect sprej preparati, koji deluju preventivno i mogu se koristiti svakodnevno, u cilju održavanja redovne higijene, ili kao deo terapije (uz antibiotike, antimikotike). Posebnu pogodnost predstavlja njihova jednostavna aplikacija i bezbednost primene, čak i kod najmlađih.


Kada se preporučuje primena Oto Perfect preparata

Oto Perfect aqua acida sprej za uši, sa jedinstvenom kombinacijom acetatne kiseline, izopropil alkohola i pantenola, idealan je za prevenciju i tretman „plivačkog uha“. Posebno se preporučuje kod plivača, ronilaca i osoba koje su sklone infekcijama spoljašnjeg ušnog kanala jer poseduje trostruko dejstvo – efikasno eliminiše vodu zadržanu u uhu, stvara pH sredinu nepovoljnu za rast mikroorganizama i regeneriše i štiti kožu spoljašnjeg ušnog kanala.

Oto Perfect olive oil sprej za uši predstavlja jednostavno i efikasno rešenje iz prirode za zdrave uši. Maslinovo ulje farmaceutskog kvaliteta omekšava cerumen i olakšava njegovo uklanjanje. Etarska ulja čajevca i nane ispoljavaju antimikrobno i protivupalno dejstvo, dok vitamini A i E stimulišu epitelizaciju iritiranih delova ušnog kanala. Osim za uklanjanje viška ušnog voska, sprej je namenjen za preventivnu primenu, jer pospešuje prirodni proces čišćenja uha i sprečava nastanak ceruminoznog čepa.

I ovog leta Oto Perfect sprejevi čuvaju zdravlje vaših ušiju kako biste bezbrižno uživali u odmoru.

Vaša Esensa!